Skulder
Skuldersmerter og skader i skulderen er hyppige. Årsagerne til skulderproblematikker er mange, fx kan det skyldes overbelastningsskader i forbindelse med et specifikt arbejdsmønster eller en mere akut skade opstået fx i forbindelse med et fald eller sport.
Skulderleddet er et af kroppens mest komplekse ledområde, da selve skulderleddet er afhængig af medbevægelser inde fra både skulderbladet, karvebenet og rygsøjlen. Yderligere har selve skulderleddet et relativt stort bevægeudslag, (vi kan bevæge skulderen relativt meget rundt i mange retninger), hvilket sætter høje krav til musklerne omkring leddet, da de skal kunne stabilisere leddet.
De hyppigstede udfordringer i skulderområdet:
- Sportsskade
- Betændelse i slimsæk (bursit)
- Indeklemning (impregment)
- Frossen skulder
- Brud kraveben
- Senebetændelse
- Skader efter fald
- Overbelastning eller fejlbelastning
- Stram ledkapsel eller ledkapselbetændelse
- Slidgigt
- Genoptræning efter skulderoperation
Betændelse i slimsæk (bursit)
I skulderen er der flere slimsække, som ligger mellem sener og muskler. Slimsækkene sørger for, at bevægelsen mellem strukturerne sker med mindst mulig friktion. Nogle gange kan disse slimsække blive irriteret, og der kan opstå en betændelsestilstand (ikke bakteriel). Årsagerne kan være mange og hænger ofte sammen med skulder-kompleksets bevægelseskvalitet og kropsholdning.
I mange tilfælde kan kombinationen af el-terapi, træning og manuel behandling afhjælpe smerterne. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at give en indsprøjtning med binyrebarkhormon for at smertelindre. Hvis du får en indsprøjtning er det forsat vigtigt at understøtte forløbet med træning, da indsprøjtningen sjældent afhjælper årsagen til betændelsen men kun symptomerne. Årsagen skal oftest trænes væk over tid.
Frossenskulder (kapsulit):
Det er en tilstand i skulderen som skyldes betændelse i ledkapslen, der omgiver selve skulderleddet. Ledkapslen klistrer efter nogen tid sammen med ledhovedet. Dette resulterer i langvarige smerter og betydelig nedsat bevægelighed i skulderen.
Tilstanden er meget invaliderende og varer ofte 1-3 år.
I de fleste tilfælde kan fysioterapi afhjælpe nogle af generne i forbindelse med en frossenskulder. Fysioterapi kan være med i den smertelindrende fase og genoptræningsfasen. I perioder af forløbet kan det være nødvendigt med forskellig smertestillende medicin og måske endda indsprøjtning af binyrebarkhormon. Uanset om du får indsprøjtning eller ej, er det optimalt med genoptræning i dit forløb med frossenskulder, da tilstanden medfører markant nedsættelse af bevægelighed og styrke i skulderen.
Slidgigt:
Slidgigt (artrose) er en af de mest udbredte ledproblematikker. De fleste af os rammes af slidgigt med alderen.
Forskning viser, at rigtig mange med slidgigt kan afhjælpe smerter og undvære eller udsætte operation med vedholdende specialiseret træning. Træning, hvor der fokuseres på god ledbevægelse og at styrke muskulaturen rundt om det pågældende led. Hvis du alligevel skal opereres, er det vigtigt at have styrket muskulaturen inden operation for at optimere udgangspunktet for dit genoptræningsforløb efter operation.
Ring og book tid, så vi sammen kan finde den bedste løsning for dig.
Behandlingsformer/specialer:
- Træning (træningsprogram til hjemmetræning eller til brug i klinikkens træningscenter)
- Manuel behandling
- Akupunktur
- Laser
- Fascia manipulation
- Fascia-trning
- Reformer-træning
Kontakt os allerede i dag
Telefontider:
Mandag-fredag: 08-11
Jammerbugt Fysioterapi, Fjerritslev
Østergade 11, 1 sal
9690 Fjerritslev
Telefonnummer: 98 21 24 34
Jammerbugt Fysioterapi, Brovst
Damengvej 2, Brovst Hallen,
9460 Brovst.
Telefonnummer: 98 23 24 54